Таня Петрова Сега Само шепа фирми ще могат да кандидатстват по

...
 Таня Петрова Сега Само шепа фирми ще могат да кандидатстват по
Коментари Харесай

Далаверите на Промяната! Още една скандална схема за приближени фирми - за ВЕИ и батерии

 Таня Петрова

" Сега "  


Само шепа компании ще могат да аплайват по една от най-интересните процедури по проекта за възобновяване и резистентност за създаване на нови ВЕИ със системи за предпазване. Причината е, че изискванията са мощно повишени поради закъснението по проекта за възобновяване.

Това сподели инспекция на „ Сега “.

Скандалът потегли от депутите от ГЕРБ, само че бе подхванат и от опозицията. Темата бе дискутирана и в дебатите по инициирания избор на съмнение против кабинета. Енергийният министър Румен Радев призна за проблемите с изискванията и ги изясни като неточност, дължаща се на невисок административен потенциал.

По оповестената процедура се планува да бъдат построени 570 МW нови ВЕИ в композиция с акумулатори за предпазване на силата от 150 MW. Търгът по първични проекти трябваше да е за два пъти по-малки мощности – 285 MW, само че поради насъбраното забавяне министерство на енергетиката на процедура е обединило двата търга в един. Планирани са още три търга от по 285 MW до 2026 година, като министерството още веднъж си е запазило правото при потребност да ги сплотява.

На фона на нараствания размер финансиране министерството е сложило мощно ограничаващи усливия за присъединяване, които ще създадат невероятно присъединяване на по-малки и междинни компании даже за съоръжения с дребна мощ. За планове с потенциал от 2 MW до 5 MW се желае от претендентите да имат кумулативна чиста стойност от 10 млн. евро. Показателят би трябвало да е най-малко 40 млн. евро при планове от 5 до 20 МW, и над 60 млн. евро за планове с потенциал над 20 MW. За високото условие от 60 млн. евро първо предизвести депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, само че праговете се оказват високи и за по-ниските потенциали. Проверка на инцидентен принцип в регистъра на ВЕИ демонстрира, че летвата от 10 млн. евро за дребни планове е доста висока и работещите сега дребни ВЕИ имат в пъти по-ниски активи.

Силно ограничаващите условия и ориентиране на схемата към дребен брой едри вложители се случва на фона на към този момент отстранени задължения за даване на част от общественото финансиране за дребни и междинни компании. Към момента на встъпване на кабинета " Петков " по тези търгове се предвиждаше наложително опазване на 25% от ресурса на всеки търг за дребни планове под 5 MW. „ За да се избегне присъединяване единствено на огромни планове, 25% от бюджета на всеки търг или към 70MW от общо 285MW на всеки търг ще са отделени за дребни малки ВЕИ планове (под 5MW) “, пишеше в плановия фиш. След преправянето на проекта при кабинета " Петков " този текст отпадна.

" Ясно е кой ще може да покрие тези условия и да вземе парите, може да ви представим прецизен лист ", разяснява и депутатът Драгомир Стойнев от Българска социалистическа партия по време на дебата за избор на съмнение.

В зала енергийният министър Румен Радев призна, че изискванията за допустимост до процедурата са проблематични. Той обаче се оправда, че тъкмо за това се провеждало публично разискване. „ Явно има още работа да вършим в министерството по административен потенциал. Допускаме такива неточности “, сподели Радев и даде обещание, че персонално ще се намеси за смяна в условията. Те били съветвани с Европейската банка за възобновяване и развиване, която имала опасения от неналичието на време, и по тази причина се търсели гаранции, че ще има интерес към схемата от по-зрели планове. Министерството било трансформирало в интерес на компаниите част от предложените от банката условия, само че измежду тях не са тези за допустимост на претендентите. Решението кой да има достъп до дадена скица е основно и сигурно е било обект на доста разисквания, разясниха специалисти.

Това е втора неточност, обвързвана с достъп на компании до финансиране в региона на енергетиката по проекта за възобновяване. Като неточност бяха избрани и прекомерно безапелационните дефициии в териториалния проект за обективен преход на Стара Загора, в която изненадващо се появи показателен лист на огромни вложители, които могат да бъдат подкрепени. Появата на листата – в който попадат съмнителни планове за вложения с огромен размер финансиране и дребен брой планувани работни места, взриви още повече напрежението измежду миньори и енергетици. По тази линия от кабинета обясниха, че описът е единствено показателен и не подсигурява финансиране, само че по този начин и не стана ясно за какво търсенето на огромни вложители не е станало по-прозрачно.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР